Truva Arkeolojik Sit Alanı
Çanakkale sınırları içerisindeki Merkez ilçesine bağlı olan İntepe Beldesi’ndeki Truva Antik Kenti’ yerleşkesi
Truva, 4.000 yıllık tarihi ile dünyadaki en ünlü arkeolojik alanlardan biridir. Alandaki ilk kazılar, 1870 yılında ünlü arkeolog Heinrich Schliemann tarafından yapıldı. Bilimsel anlamda, geniş kalıntıları, Anadolu ile Akdeniz dünyası arasındaki uygarlıklar arasındaki ilk temasın en önemli kanıtı. Dahası, Truva’nın Spartan ve Achaeanlı savaşçıların İliad’da Homer tarafından ölümsüzleştirdiği M.Ö. 13. veya 12. yüzyılda Yunanistan kuşatması, o zamandan beri dünya çapında harika yaratıcı sanatçılara ilham verdi.
1871’den itibaren Truva’da yapılan kazılarda ortaya çıkan bulgulara göre, şehir tarihinde birçok kez kurulmuş ve tahrip olmuştur. 9 arkeolojik yapıya ek olarak, bu kazılar sırasında 42 yapısal tabaka ortaya çıkarılmıştır. Aşağıdaki kazılar sırasında, ev temelleri, tiyatrolar, oldukça ileri teknolojiyi gösteren bir kanalizasyon sistemi, hamam evleri ve çeşitli katmanlardaki çeşitli eserler bulunmuştur.
Truva
Truva, Anadolu’da görüldüğü gibi, güneybatı Asya’da ve güneydoğuda bulunan 16 metre yüksekliğindeki bir höyüktür. Bulunduğu yerin uygunluğundan ötürü, tepe farklı zamanlarda çeşitli uygarlıklar tarafından çözülmüştür. Kazılar, 4 bin yıl önce kurulan bu antik kentte toplam 9 dönem yerleşim göstermiştir.
Truva‘yı ziyaret etmek, birçok antik harabeyi ziyaret etmiş zorlu gezginler için bile zor bir iştir. Birçok insan tepe üzerindeki yerleşimin çok sayıda katmanı ve yoğun arkeolojik çalışmaların etkileri ile karıştırılmaktadır.
Bir çok gezilecek arkeolojik alana sahip olan truva sit alanı sizlere geçmiş tarihin en iyi kentlerinden biri olduğunu kanıtlar niteliktedir.